Utrustning

Kläder och fäktutrustning

Fäktutrustningen består av plastrong (d.v.s ett extra skydd för bålen), fäktväst (egentligen en jacka), byxor, knästrumpor, mask, handske, vapen och elsladd. För florett och sabel tillkommer en elektriskt ledande väst.

Som nybörjare i klubben får du låna all fäktutrustning. Det du behöver själv är innegymnastik-skor (som inte har svart sula).


För plastrong, fäktväst, byxor, handske och mask finns en s.k. FIE-märkning, som innebär att plagget har en högre skyddsgrad och är godkänt för tävling. Dessa är naturligtvis dyrare än de med lägre skyddsgrad, men vi rekommenderar alltid att köpa FIE-godkänd utrustning redan från början, så slipper du köpa nytt inför en tävling. När all utrustning väl är införskaffad, är det sällan som något behöver bytas ut, så när som på klingor, sladdar och då och då en handske. Om din utrustning är i gott skick, men kanske inte längre passar, kan du sälja utrustningen i andra hand. 
 

Utrustningstrappan - Utrustning för träning och tävling (gäller från 2021-09-01)

Egen utrustning

Fäktare ska ha egen tränings- och tävlingsutrustning för de vapen som fäktaren tränar och tävlar inom minst enligt följande utrustningstrappa.

 Under termin 1   sladd, handske och mask* 
 Termin 2   vapen 
 Termin 3   minst 2 av följande:, plastrong, byxor, väst, elväst (för florett- och sabelfäktare)
 tävlingsfäktare: därutöver minst 1 av reservvapen och -sladd 
 Terminsstart termin 4     minst 4 av följande:, plastrong, byxor, väst, elväst (för florett- och sabelfäktare). Därutöver bröstskydd/suspensoar
 tävlingsfäktare: därutöver reservvapen och -sladd 
 Terminsstart termin 5   komplett utrustning 

* Klubben återköper inköpta masker för 50% av inköpspriset under första året

 

Eget skåp

När du har börjat skaffa sin egen utrustning kan det vara skönt att slippa att bära den till och från träningen varje gång. I klubblokalen finns ett antal skåp att hyra (under förutsättning att det finns något ledigt). Vid intresse, skicka ett mejl till   info@lugifaktning.se