Hoppa till sidans innehåll

Att tävla


Det roligaste med fäktning är att åka ut och träffa andra fäktare på tävlingar och bara genom regelbundet deltagande vid tävlingar kan man utvecklas till en riktigt bra fäktare. Därför vill klubben stödja dig i ditt tävlande.


Det tar ett tag tills man har lärt sig fäktningens grunder för att kunna delta i tävlingar, men efter ungefär ett års regelbunden träning är man oftast mogen att göra sina första försök. Det finns många olika tävlingar i Sverige, några attraherar väldigt många fäktare även från utlandet, andra är mer regionala. Det bästa är om du rådgör med din tränare inför varje termin vilka tävlingar som är lämpliga för dig( http://www.fencing.se/kalender/).

 

Allmänt

 1. Licens: För att tävla krävs (oftast) licens. Observera att licensen inte gäller per kalenderår, utan per tävlingssäsong, som är 1 juli-30 juni. Instruktioner för licens finns på http://www.fencing.se/om-faktning/tavlingar/information-om-tavlingslicens/
 2. Regler: På svenska tävlingar gäller Internationella Fäktförbundets (FIE) reglemente och Svenska Fäktförbundets tävlingsbestämmelser om inget annat framgår. Tävlingsbestämmelserna finns på http://www.fencing.se/om-faktning/tavlingar/tavlingsbestammelser/.
 3. Utrustning: Vilken utrustning som krävs och vilken säkerhetsnivå som gäller för utrustningen framgår av tävlingsbestämmelserna ovan. Fäktarna ansvarar själva för att de har med den utrustning som krävs till tävlingsplatsen.

Anmälan

 1. Hitta och välj tävling: Alla tävlingsinbjudningar finns på fencing.se ( http://www.fencing.se/kalender/). Klicka på aktuell tävling för att få upp information om den, såsom tävlingsinbjudan. Läs denna noggrant.
 2. Föranmäl i god tid: För att vara garanterad att klubbadministratören hinner bekräfta föranmälan måste den göras senast en vecka före sista anmälningsdag.
 3. Länk till föranmälan: Klicka på länken ”Föranmälan via klubb” (https://online.ophardt-team.org/verein/vturnanz.asp? ) för att komma till Ophardt Online, som är ett verktyg för anmälning m.m.
 4. Logga in: Logga in i Ophardt Online med användarnamn förnamn.efternamn@swe och samma lösenord som på fencing.se (om det inte är bytt). För att kunna logga in i Ophardt Online måste licensen vara betald. Om det inte fungerar kan det bero på webläsaren – försök i så fall med en annan.
 5. Föranmälan: Manual för föranmälan finns här http://www.fencing.se/om-faktning/tavlingar/allman-information/manual-for-klubbforanmalan-i-ophardt-online/.
 6. Bekräftelse: När man har föranmält sig får man ett bekräftelsemail från Ophardt. Om man inte får mailet eller om det bara innehåller text (och inte en tabell) har något gått fel.
 7. Kontrollera: Kontrollera att du syns i deltagarlistan efter några dagar och innan sista anmälningsdag. Om du inte är med måste du maila This is a mailto link för att föranmälan ska bekräftas.
 8. ALTERNATIV TILL STEG 4-11: Om aktuell tävling inte är aktiverad för föranmälan anmäler man sig genom att maila namn, tävling, vapen och åldersklass till This is a mailto link och inväntar bekräftelse på mottagen anmälan. För att vara garanterad att klubbadministratören hinner göra anmälningen måste mailet skickas senast en vecka före sista anmälningsdag.

Kostnader

 1. Avgifter: Kostnaden för att tävla består av anmälningsavgift och eventuellt pliktdomaravgift, vilkas storlek framgår av tävlingsinbjudan. Därutöver tillkommer resekostnader etc.
 2. Betalning: Huvudregeln är att fäktarna själva står för samtliga kostnader och betalar avgifterna direkt till arrangörsklubben enligt instruktioner i tävlingsinbjudan.
 3. UNDANTAG till punkten ovan: Föreningen sponsrar visst tävlingsdeltagande för åldersklasserna miniorer, yngre och äldre ungdom, kadetter och juniorer. Det är tränarna som bestämmer i vilken omfattning det ska ske. Prata med din tränare om du vill bli sponsrad av föreningen.
 4. Pliktdomaravgift: Föreningen ska ställa upp med domare på tävlingar där föreningens fäktare deltar. Om föreningen anmäler 5 eller fler fäktare till en tävling och inte tar med en domare får föreningen betala en ”straffavgift” på ca 1500-2000 kr. Läs mer i tävlingsbestämmelserna p. O.4. Om det är aktuellt med pliktdomaravgift fördelas denna efter huvudtal. Exempel: är det 5 anmälda fäktare och pliktdomaravgiften är 1500 kr tillkommer 300 kr per person. Fäktarna ska i regel själva lösa inbetalningen av pliktdomaravgiften, som betalas in i en klump till arrangörsklubben. Om några eller alla fäktare omfattas av tävlingssponsring kan föreningen betala in pliktdomaravgiften. Fäktare som då inte omfattas av tävlingssponsring kommer att kontaktas av tävlingsansvarig och måste i förskott betala in sin andel till föreningen för att inte riskera att bli avanmälda.

Förhinder att delta

 1. Avanmälan: Fäktare som inte ska starta är skyldiga att avanmäla sig. Innan sista anmälningsdag sker avanmälan i Ophardt eller om det inte är möjligt, till This is a mailto link, därefter enligt instruktioner i tävlingsinbjudan.
 2. Frånvaroavgift: Fäktare som är sponsrad av föreningen enligt ovan och avanmäler sig efter sista anmälningsdag och/eller inte startar utan giltigt skäl ska betala dubbel anmälningsavgift till föreningen.

 

Uppdaterad: 22 MAR 2017 16:00 Skribent: Anton Lundqvist

Postadress:
Lugi FF - Fäktning
Svenshögsvägen 23
22241 Lund

Besöksadress:
Victoriastadion, Svenshögsvägen 23
22241 Lund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@lugifaktn...

Se all info